Beogradski Festival Harmonike | O nama
Belgrade Accordion Festival presents a series of events taking place in Belgrade, Serbia. It consists of an accordion player competition, concerts, master classes and lectures.
festival, harmonika, harmonike, takmicenje, master klas, master klasovi, accordion, fest, beograd, beogradski, bfh, competition, 2019
407
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-407,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

O nama

Miodrag Krstić

generalni direktor festivala

Miodrag Krstić rođen je 12. 1. 1979. godine u Beogradu. Muzičko obrazovanje započeo je u M.Š. “Dr. Vojislav Vučkovic”, u klasi profesorke Biljane Radosavljević. Na FMU Beograd, odeljenje u Kragujevcu, diplomirao je u klasi profesora Vojina Vasovića, a postdiplomske studije završio je u klasi profesora Radomira Tomića. Trenutno je na trećoj godini doktorskih studija, takođe, u klasi profesora Radomira Tomića. Zaposlen je u MŠ “Vatroslav Lisinski” i MŠ ”Davorin Jenko” u Beogradu kao profesor harmonike.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada od kojih su najznačajnije:

Dva puta dobitnik prve nagrade na međunarodnom festivalu harmonike u italijanskom gradu Moro Doro, prve nagrade na republičkom takmičenju 1998. god. u Beogradu, specijalne nagrade na takmičenju “Mladi harmonikaši“ u Beogradu, prve nagrade na manifestaciji “Dani harmonike“ u Smederevu. Na smotri mladih muzičkih talenata Srbije u Sr. Karlovcima, koja je održana u organizaciji Ministarstva kulture i Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije, dva puta (1995. i 1996.) je izabran za najtalentovanijeg učenika harmonike.

Kao solista i kamerni muzičar odsvirao je veliki broj koncerata u Srbiji i inostranstvu. Snimao je za Radio Televiziju Srbije. Od 2013. izvodi multimedijalnu predstavu „Transibirska Proza“ za koju je osmislio i napisao muziku.

Kao profesor harmonike kontinuirano doprinosi razvoju pedagogije, metodike nastave i izvođaštva. Preveo je sa slovačkog na srpski jezik knjigu Merte Sezekiove “Istorijat i metodika harmonike” i napisao rad “Unifikacija instrumenta harmonika u izvođačkoj praksi u Srbiji”.

Često učestvuje u radu žirija: PIF Kastelfidardo 2016. i 2017; Festival muzičkih škola Srbije 2016. i 2018; “Akordeon Art“ Istočno Sarajevo 2017. i 2018; festival MŠ “Petar Stojanović” Ub od 2005. do 2018; Memorijal ”Dušan Protić” 2010-2012, 2015-2018; ”Accordion fest” Šabac 2010. i 2011; Međunarodni muzički festival ”Dani harmonike” Ugljevik 2010-2013; takmičenje harmonikaša MŠ ”Jovan Bandur” 2011; Međunarodni festival muzike Arandjelovac 2012; ”Mali Virtuoz” Beograd 2013, 2014, 2016, 2017. i 2018; ”Meh Fest” Beograd 2013; Smotra muzičkih talenata u Sremskim Karlovcima 2015-2018.; Festival Slovenske muzike 2015-2018 “Međunarodno takmičenje Petar Konjović“ 2015; “Akordeon Fest“ Knjaževac 2018.

Osnivač je i organizator „Beogradskog festivala harmonike“.

Njegovi učenici su osvojili veliki broj prvih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima harmonikaša.

Miodrag Krstic

Miloš Lončar

umetnički direktor festivala

Miloš Lončar rođen je 1985. godine u Beogradu. Završio je srednju muzičku školu “Stanković” u Beogradu. Diplomirao je na “Akademiji Lepih Umetnosti” u Beogradu, u klasi prof. Bobana Bjelića (2008) kao student generacije sa prosekom ocena 9,73. Magistarske studije je završio na Muzičkoj akademiji na Cetinju u Crnoj Gori, u klasi prof. Predraga Jankovića (2011), sa prosečnom ocenom 9,97.

Dobitnik je više prvih i drugih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima na kojima je učestvovao u toku školovanja. Pohađao je seminare i master klasove profesora Vladimira Murze,  Anđela Akvilinija, Đorđa Delarola…

Kao solista i član kamernih ansambala nastupao je sa orkestrom Beogradske filharmonije, Umetničkim ansamblom “Stanislav Binički” i Simfonijskim orkestrom RTS. Koncertrirao je po gradovima bivše Jugoslavije, Grčke, Nemačke, Francuske, Engleske, Švajcarske, Slovačke i Italije.

Nastupao je u najeminentnijim salama grada Beograda: Kolarčeva zadužbina, Galerija SANU, sala Beogradske filharmonije, Sava Centar, Galerija Progres, dvorana SKC, Svečana sala skupštine grada, Ruski dom, svečana sala MŠ “Stanković”, Etnografski muzej, Guarnerius, Rimska dvorana, Paviljon “Cvijeta Zuzorić”.

Napravio je više trajnih snimaka i spotova za RTS, Studio B, Politika, Art kanal, TVCG, a 2007. godine je snimao muziku za seriju „Zaboravljeni umovi Srbije“ na RTS-u.

Od 2006. godine bavi se pedagogijom i njegovi učenici su osvajali nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Trenutno predaje harmoniku u muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu i angažovan je na poziciji umetničkog direktora „Beogradskog Festivala Harmonike“.

Prof. Dr Duško Marić

producent festivala

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Katedri menadžmenta pozorišne i radio produkcije, kao i teatrologije. Doktor je kulturoloških nauka u oblasti upravljanja umetničkom produkcijom i medijima.

Još u toku redovnih studija, u časopisu “Kulturni život”, 1987. godine, objavljuje stručni prikaz, ispostaviće se, kao prvi rad u bivšoj Jugoslaviji, na temu i pod naslovom “Marketing u kulturi”.

Prvi radni odnos zasniva odmah po diplomiranju (1988.g.) u Domu JNA u Pančevu na mestu urednika kulturno-umetničkog i zabavnog programa. U periodu od tri godine, uređuje i producira preko 500 raznovrsnih programa u kulturi, pokrećući i Letnju scenu ove, u to vreme, vodeće ustanove kulture ovog grada. Osim toga, uređuje i vodi nekoliko uspešnih radijskih blokova na programu Radio Pančeva od kojih je najpoznatiji  ciklus “Sloboda nekad – sloboda sad” (1990.g.), koji se, sa ambicijom preispitivanja i stišavanja nabujalog nacionalizma a radi izbegavanja najgoreg scenarija, bavio različitim aspektima fenomena “slobode” u totalitarnom i demokratskom društvu.  Autor je i dokumentarne radio-drame “Dvanaesta” emitovane na programu Radio Pančeva u jesen 1990. godine.

Početkom ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, drugi radni odnos (1991.g.), u vremenu velike društvene, političke i ekonomske krize, zasniva u privatnoj kompaniji “Colosseum engenering”, koja posluje u oblasti građevinskog inženjeringa i opreme enterijera, gde, na mestu direktora, ostaje sve do početka 2003. godine. Tada i kreira, pokreće i promoviše robnu marku toaletne opreme javnih i ugostiteljskih prostora “Unionclean”, dobijajući za nju brojna sajamska i druga priznanja, a koja je i danas vodeći regionalni brend u tom tržišnom segmentu.

U tom periodu, već od 1998. godine na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu stiče zvanje docenta predajući nekoliko predmeta iz oblasti menadžmenta kulture i umetnosti. Od 2000. godine imenovan je za šefa Katedre menadžmenta produkcije umetnosti i medija ove, prve u nas, privatne umetničke akademije.

Producent je pozorišne predstave “Život iz početka” po tekstu Miroslava Momčilovića 2001.g. u “Kult teatru”, u režiji Stefana Sablića i sa Sekom Sablić i Markom Nikolićem u glavnim ulogama, koja je, u životnom veku od preko tri godine, imala velikog uspeha, kako kod publike, tako i stručne pozorišne kritike.

U proleće 2013. godine biva angažovan kao pomoćnik direktora Nacionalnog ansambla “Kolo” u Beogradu, gde, zajedno sa direktorom Dr Draganom Milinkovićem, priprema i Ministarstvu kulture Republike Srbije predlaže Strateški plan razvoja, novi organizacioni koncept i modernu sistematizaciju, ove naše važne umetničke institucije.

U novembru 2008. godine zapošljava se na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, gde na oba umetnička odseka, muzičkom i odseku primenjenih umetnosti, akredituje i predaje predmete u oblasti menadžmenta kulture, umetnosti i scensko-muzičke produkcije. Od oktobra 2013. godine je imenovan i za Prodekana za umetnost i odnose s javnošću. Ubrzo osmišljava i realizuje impozantan poslovni plan razvoja ovog velikog i specifičnog fakulteta koji, kao retko koji  fakultet,  samostalno producira i, na talasima Radio-televizije Kragujevac, emituje radio-televizijski program. Koautor je i producent dokumentarnog filma “Knežev arsenal – od ratne do kreativne industrije”, koji je 2015. godine realizovao u saradnji sa Radio-televizijom Kragujevac.

Autor je i izvršni producent umetničkog programa „Gavrilo – princip i sudbina“, koji je sa preko 80 dramskih, muzičkih i baletskih umetnika iz Srbije, realizovan na Vidovdan 2014. godine u Bosanskom Grahovu, rodnom mestu Gavrila Principa a povodom 100 godina od atentata u Sarajevu i početka Prvog svetskog rata.

Objavio je veći broj stručnih radova kao i tri knjige, “Pozorišni marketing”, 2000. g. i “Pozorišna produkcija”, 2003. godine, monografije pionirskog karaktera u nas. U izdanju Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, u januaru 2014. godine, objavljena je njegova treća knjiga “Menadžment u umetnosti”.

Živi u Beogradu u porodici sa suprugom, ćerkom i sinom.

Dusko 2